Varför ska man skriva rätt?

En bra fråga. Är det egentligen lönt att lägga ner en massa arbete på språkriktighet? Man förstår ju ändå vad som menas, är inte det som är det viktigaste?

När grottmannen kommer hem till sin grotta blodig och blåslagen räcker det att han säger ”Uff! Apa! Aj!” för att de andra i grottan ska begripa att han varit i råkurr med en av schimpanserna som bor femhundra meter bort, att det var en tuff fajt och att det gör ont.

Inga problem. Alla är bekanta med själva grejen. Men om man vill berätta något mer invecklat?

Om man skriver om något som läsaren inte är bekant med kan man nog ställa till med rätt mycket förvirring om man skriver språkfel. Tror jag.

När blir det rätt att skriva fel?
Språket utvecklas hela tiden, rådbråkas och förändras. Språkvetarna försöker hålla det i tukt och se till att det blir korrekt, och det tycker jag är bra för då blir det också mera begripligt. Men talspråket ligger lite före, speciellt då det gäller nya ord. Det är en fråga om nyanser och gränsdragning!

I en språkriktighetsbok som jag har står det att det är korrekt idag (men var det alltså inte igår) att skriva ”han är längre än mig” istället för ”han är längre än jag” eftersom ”än” är nyutnämnd som preposition och inte bara är konjunktion som tidigare. Men när blev det rätt? Och när blev det rätt att säga ”ta det säkra före det osäkra” istället för ”ta det säkra för det osäkra” som är det korrekta uttrycket, eller ”låta nåd gå före rätt” istället för det riktiga ”låta nåd gå för rätt”? Och när blir det rätt att säga ”hålla tand före tunga” om man nu ska gå lite längre? När blev det rätt att säga ”tennisrack” istället för ”tennisracket”, om det nu är det? Och när började man skriva ”tiondel” istället för ”tiondedel”? Ingen skulle påstå att det är rätt att skriva ”fjärdel” eller ”sjundel”.

Summan är väl att man kan vara tämligen säker på vad som är rätt men aldrig hundraprocentigt. Det finns dock ett undantag. Om någon kommer och säger att ordledsavstavning är korrekt, då har han min själ gjort ett rejält övertramp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *