Science Faketion

Tanken att Jorden skulle vara platt istället för rund är en inte särskilt fascinerande tanke innan man upptäcker hur många som faktiskt tror att Jorden ÄR platt.

Det vimlar av videofilmer på YouTube som på alla möjliga sätt försöker leda i bevis att Jorden är platt. De allra flesta som har producerat filmerna är definitivt dumskallar. De förstår inte perspektiv, de förstår inte fysik, de förstår inte geometri, gravitation, matematik, astronomi, vetenskap. De förstår inte ens att de inte förstår. Men det stoppar dem inte. ”Earth is flat!” lyder stridsropet.

Översteprästen heter Eric Dubay. Han är definitivt sinnessjuk. Han lever i en egen fantasivärld som kanske kan vara fascinerande om man tycker om fantasivärldar. Han är dessutom förintelseförnekare. Hur många andra i plattjordrörelsen som är förintelseförnekare framgår inte men den del fanatiskt judehat har jag stött på. Dock inte mycket, det är ingenting som är typiskt.

Typiskt är däremot oviljan att ta till sig uppenbara bevis på att Jorden inte är platt. Dessa förkastas samstämmigt som förfalskningar, och upphovet till förfalskningarna är amerikanska National Aeronautics and Space Administration, NASA, som har lyckats dupera hela mänskligheten, inklusive forskare, astronomer, piloter, alla slag av tekniker och ingenjörer, meteorologer och alla andra som dagligen har tekniska arbetsuppgifter som bygger på förutsättningen att Jorden är rund.

Varför skulle nu NASA:s uppgift vara att påstå att Jorden är rund när den i själva verket är platt? Påfallande många plattjordisar har uppfattningen att syftet är att förneka Guds existens. Tydligen står det någonstans i Bibeln att Jorden är platt, och förnekar man detta förnekar man Gud. Tanken att Gud skulle vara mäktig nog att skapa en rund jord och en massa andra runda himlakroppar i ett väldigt universum föresvävar dem inte. Men tydligen står det inget sådant i Bibeln och då är det bra med det.

För mig som bor i det genomsekulariserade Sverige tycks det väldigt märkligt att just amerikanska NASA skulle vilja förneka Guds existens. Amerikaner i gemen tror väldigt mycket på Gud, även om de religiösa rörelserna är skiftande. Då skulle det väl vara mer rimligt om plattjordsförnekandet kom från något ateistiskt kommunistland. Logiken haltar lite tycker jag. Men ”Vad vet jag, gamla fnask”, sa pastorskan.

De plattjordisar som inte pratar om gudsförnekelse verkar ha som ett gemensamt drag att de inte vill bli skrivna på näsan hur saker fungerar och att de är trötta på bullshit och att de vill avgöra med sina egna sinnen vad som är sant. Ett annat gemensamt drag är att de presenterar väldigt mycket bullshit och att de inte har en aning om hur man bedriver vetenskap eller avgör huruvida ett påstående är sant eller falskt. Varje förnuftig invändning betraktas som resultatet av hjärntvätt, en hjärntvätt som börjar redan i skolan. Väldigt enkel undanflykt, för då kan man nöja sig med bevis som är lite si och så. Men gemensamt för alla plattjordsbevis är att de presenteras som ”100 % proof”, ”irrefutable” och naturligtvis ”truth”. Det gäller i synnerhet de bevis som är mest korkade.

Tänk om man skulle skriva en science fiction-berättelse baserad på tanken att Jorden faktiskt är platt och att vi är lurade allihop? Det kanske skulle bli ball, fräckt, eller vad man nu vill kalla det. Men skulle man kalla det science fiction? Kanske snarare science faketion?

Google känner inte till begreppet science faketion nr jag söker på det. Men faktiskt får jag ändå en träff. Någon hittar på att man skulle använda ordet science faketion på en typ av filmer där manuset skrivits av en dator med artificiell intelligens. Det finns faktiskt ett exempel (men jag har bara kunnat hitta ett).

https://arstechnica.com/gaming/2016/06/an-ai-wrote-this-movie-and-its-strangely-moving/

Det är en mycket egendomlig film, speciellt då det gäller dialogen. Men begreppet verkar inte vara inmutat. Varför inte använda det när man skriver utifrån den fanatiska övertygelsen att Jorden är platt? Det är i alla fall bättre än science fucktion. Det finns också, även om Google inte vill kännas vid det.

Hur skulle en sådan berättelse kunna börja … hmmm … så här kanske. Vi får se om jag pallar att skriva den färdig!

DEN HELIOCENTRISKA BLUFFEN

”Bäste herr Kopernikus. Det har kommit till vår kännedom att ni anser att Jorden är världsalltets centrum.”
”Jaha. Men är den inte det då?”
”Nej verkligen inte,”
”Vad är världsalltets centrum då?”
”Det är planeten Clodc.”
”Den har jag aldrig hört talas om.”

Den långe gråklädde mannen suckade.
”Nej det har också kommit till vår kännedom. Ni jordingar är skrämmande obildade då det gäller grundläggande ting.”
”Det tycker jag är elakt sagt. Vi har många kloka vetenskapsmän som arbetar hårt på att upptäcka verklighetens sanningar. Vi har nått mycket långt.”
”Det tror jag säkert.”

Den långe gråklädde skrattade ett kärnfullt skratt. Så fortsatte han.
”Vi har ett erbjudande till Er, herr Kopernikus.”
”Vad skulle det kunna vara?”
”Detta erbjudande kommer att göra Er till en av Jordens mest framstående vetenskapsmän inom astronomins område.”

Hur den långe gråklädde kom att visa sig i den gode Kopernikus arbetsrum visste ingen riktigt. De flesta var inte ens medvetna om saken, andra såg på sin höjd ett flämtande ljus som hovrade ovanför den gamla byggnaden.

Endast en uppfattade ett runt lysande föremål som svävade där uppe men såg inte gestalten som klättrade nerför en lina eller en repstege för att till slut nå marken. Det var en äldre kvinna som kom gående förbi under en enslig kvällspromenad. Hon var skarpögd och kunde genomskåda många av den etablerade klokhetens dimridåer, men detta kunde hon inte tro på. Hon gnuggade ögonen och synen försvann.

Så man kan säga att den långe gråklädde anlände helt inkognito.

(fortsättning följer)

————

En bra början i alla fall. Jorden är platt, pojkar och flickor! Vänta bara!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *