Om dumhet

 

Vad är dumhet? En spontan definition skulle kunna vara brist på intelligens. Vad är då intelligens? Jag har brukat använda mig av en definition på intelligens som ser ut som nedan, eftersom den förefaller att vara användbar.

1. Att kunna se skillnad på saker
2. Att kunna skilja det överordnade och viktiga från det underordnade och oviktiga.
3. Att ställa upp problem och att lösa dem.

Deltagare i debatter brukar nöja sig med att försöka uppnå definition ett och lyckas ibland. Utanför debatter ådagaläggs ibland definition två och rentav tre.

Det var väl Tage Danielsson som sa i en sketch att dumhet inte längre heter dumhet, utan ”alternativ intelligens.” Publiken fann det välfunnet och jag lutar också åt det. Det verkar onekligen som om det vore på sin plats att utöka skalan ungefär så här:

–1. Alternativ intelligens.
0. Att inte kunna se skillnad på saker.
1. Att kunna se skillnad på saker.
2. Att kunna skilja det överordnade och viktiga från det underordnade och oviktiga.
3. Att ställa upp problem och att lösa dem.

Det typiska för alternativ intelligens är att innehavaren inte kan se minustecknet. Han tror att det handlar om vanlig intelligens.

 

Tankar sin bil gör man väl lite då och för en eller ett par hundralappar och det går smidigt med en kortautomat. Vissa tankställen tar inte kontanter utan bara kort. En kille som enligt Kvällsposten och Expressen heter Marcus Jönsson ville tanka på sitt kort men fick inte eftersom han bara hade 1.161 spänn på det. Det var för lite! Någon som har tankat för 1.161 spänn någon gång? Inte jag i alla fall. Nåja han hade en hundring i fickan och tankade för den. Men Circle-K låste hans 1.161 spänn genom att reservera dem så att han inte kom åt dem alls och släppte inte reservationen.

En kommunikatör på Cirkle-K meddelar att idag reserverar man 1.500 spänn från ditt kort innan du får tanka överhuvudtaget. Hon skyller på att det är kontokortsföretagen som vill ha det så och att det gäller alla mackar och häver dessutom ur sig att det är bra för dig för då kan du inte övertrassera. Syftet är att man vill undvika bedrägerier. Hon har tydligen blivit grundlurad av en komplett jubelidiot eftersom det verkar som hon tror på det hon säger!

Jag har aldrig så mycket som 1.500 spänn på mitt kortkonto, det är för att slippa bedrägerier. Om jag har mindre än tjugo spänn ungefär när jag försöker tanka sätts aldrig pumpen igång, det är åkej. Om kortet blir tomt under tankningen stannar pumpen. Det är också åkej. Hur ska jag övertrassera om pumpen har stannat? Vad säger Mister Alternativ Intelligens?

Varför löser man inte reservationen när tankningen är klar, eller som i exemplet ovan, när det inte blir någon tankning? Det är förmodligen så att Mister Alternativ Intelligens inte ens har tänkt på att man borde göra det! Det finns fler exempel på liknande bedrägerier från bensinmackar nämligen.

Förr kunde man vara ute och köra och vara på väg att köra tomt och när man fick syn på ett tankställe sa man hurra för man vet att man har ett par hundra på kortet och då åker man in och tankar och så är saken klar.

Inte nu längre. Man ser ett tankställe, men hur vet man om man kan tanka där? Man kanske inte kan det eftersom man inte har 1.500 spänn på kortet. Man vågar kanske inte ens försöka för om tankstället reserverar allt man har på kortet då kan man inte tanka någon annanstans heller. Bara att hoppas att soppan räcker ända hem.

 

En instans som ständigt utmärker sig då det gäller alternativ intelligens är Migrationsverket. Jag får väl tillägga ”et al” eftersom jag inte vet hur många andra som är inblandade.

En grov brottsling (en sådan där invandrare som drar begreppet invandrare i smutsen) kan inte utvisas eftersom mottagarlandet ”vägrar ta emot honom.” Så tråkigt. Då får han väl stanna då. Vi kan inget göra. Jaha? Vad är det som säger att vi inte kan ”vägra att inte utvisa honom?” Kan det vara alternativ intelligens?

En annan invandrare som drev ett företag och hade familj och arbete och skötte sig och höll på att skapa sig ett liv i Sverige skulle utvisas eftersom han hade tagit ut för lite lön under några månader för att hjälpa företaget i startgroparna. Nu fick man avbryta starten, för killen var ju VD. Vad har den alternativa intelligensen för förklaring? ”Öööh ääh de e praxis ju!” Eller något i den stilen.

Och så killen som hade fått anställning genom Linkedin istället för genom Arbetsförmedlingen. Han hade jobb och familj och skötte sig etcetera etcetera. Varför ska han utvisas? ”Jamen ’an har ju fått jobb genom Linkedin, typ! Det får man väl inte, typ?”

Och tjejen som studerade i Sverige sedan ett år tillbaka och hade rotat sig väl och skött sina studier och betalat allt hon var skyldig och hade finansieringen av resten klar, hon skulle utvisas så att hon inte kunde fullfölja studierna.

Varför? ”Asså hon hade ju sina pengar på fel konto asså!”

 

Ibland kan den alternativa intelligensen luta sig tillbaka mot ett otidsenligt eller opraktiskt regelverk. Då känner den sig extra intelligent. Men detta kan också ta sig ganska otäcka uttryck.

Antag att du är ute och går i vildmarken. Det börjar skymma på och du är på hemväg. Då attackeras du av en grupp håriga vrålande odjur som slänger omkull dig på marken. Du vet inte om de är varulvar, vårtsvin eller vargar eller en korsning mellan alla tre. Vad gör du? Om du har ett skjutvapen försöker du kanske avlossa det. Du kanske drar kniv, om du hinner. Annars får du väl ta fram pepparsprejen. Vadå? Pepparsprej har man väl inte med sig i vildmarken?

Antag att du är kvinna och ute och går en mörk kväll. Då förföljs du av en grupp karlar som hinner upp dig och börjar prata med dig. De lurar in dig på en avskild plats för du vet ju inte ännu att de är varulvar utan tror att de är män. Sedan sliter de av sig förklädnaden och kastar sig över dig, vrålande och dreglande. Du vet inte vad de tänker ta sig till, de verkar helt befriade från vett.

Har du en pistol avlossar du den förmodligen inte, men vilken privatperson går förresten beväpnad på det sättet i Sverige? Kniv har du säkert inte för det är förbjudet att bära kniv i Sverige. Pepparsprej … det räcker att den slås ur handen på dig för att den ska vara verkningslös.

Lagen har en bestämd uppfattning om vad du ska göra. Du ska först säga nej och hjälper inte det ska du kämpa emot, klösa och bitas och vad fanken du nu kan komma på. Det är bara det att du är vettskrämd och det är bara det att alla varulvarna är dubbelt så stora och starka som du. Gud vet vad de hittar på om du börjar slåss med dem.

Det finns en nedärvd instinkt som finns hos många djur och även ligger dold i människan. Den heter ”spela död”. Genom naturligt urval har djurvärlden funnit att största chansen att överleva ett dödshot har djuren om de stelnar till och blir paralyserade. Angriparen trubbas av i sina avsikter och avstår kanske från att fullfölja dem.

Så du försöker kanske vara passiv till en grad eftersom du inser att vissa typer av motstånd bara retar upp angriparen än mer. Vad annars ska du göra?

Så blir det rättegång. Varulvarna försvarar sig.

”Hon sa nej, men hon slogs inte och sparkade inte och klöste inte och bets inte och skrek inte. Då trodde vi förstås att hon menade ja när hon sa nej!”

”Öööhum, Ähmmm”, säger rättsapparaten. “Ni har nog rätt antar jag. Det får väl bli frikännande då. Men aja baja till en annan gång!”

Varulvarna lämnar flinande rättssalen.

 

Det förfaller som om verklig intelligens ibland är bättre än regeltrohet och alternativ intelligens. Man borde kanske rentav lägga ner lite mer arbete på att dra konsekvenserna av detta i vårt samhälle.

Jag måste tyvärr tillstå att alternativ intelligens ibland får mig att känna sorg. Men jag får väl torka tårarna för den här gången.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *